Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Τελικά ήταν ένας ο Γκέι-Λουσάκ; Δυο; ή απλά είχε το όνομα και τη χάρη;

  Νομίζω ότι αυτή η ερώτηση βασάνισε όλους τους μαθητές της θετικής και της τεχνολογικής φέτος. Καθώς λοιπόν κάναμε την ισοβαρή μεταβολή, προσεγγίζοντας το θέμα πάντα επιστημονικά μας προέκυψε το ερώτημα που αναφέρεται στον τίτλο...
Παρακάτω σας παραθέτω τί βρίσκει κανείς ψάχνοντας στο διαδίκτυο για την ζωή του Γκέι-Λουσάκ...


Ο Joseph Louis Gay-Lussac (1778-1850), γεννήθηκε το 1778 στο Λιμόζ της Γαλλίας και πέθανε το 1850. Όταν ήταν στα δεκατέσσερα, ο πατέρας του συνελήφθη από τους επαναστάτες και ο Λουσάκ έφυγε για το Παρίσι. Εσώκλειστος σε τεχνολογικό σχολείο ασχολήθηκε με την Φυσική και την Χημεία. Κοντά στα είκοσι τέσσερα έκανε την πρώτη του μεγάλη μελέτη. Το 1801 και το 1802 με την βοήθεια δύο συμφοιτητών, τους Λαπλάς και Μπερτολέ, βελτίωσε την θεωρεία του Τσάρλς σχετικά με την συμπεριφορά των αερίων. Γνώριζε ότι ο Τσάρλς έλεγε ότι η αύξηση του όγκου των αερίων και η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ποσά ευθέως ανάλογα. Ωστόσο ο Λουσάκ βρήκε επί πλέον και τον ακριβή συντελεστή αύξησης της διαστολής. Αυτές τις ακριβείς μετρήσεις του Γκάη Λουσάκ, χρησιμοποίησε ο Κέλβιν για να αναπτύξει την κλίμακα του απόλυτου μηδέν.
Πηγή 


Συμπεράσματα:

  1. Δεν ήταν δυό, δεν ήταν τρεις... ήταν ένας.
  2. Τώρα για το κατα πόσο το όνομα μπορεί να αναφέρεται και σε κάποια χάρη που ενδεχομένως να είχε, δεν ξεκαθαρίζεται απο το κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου